Pages

DE KERK VAN MR T

(Ik hoop dat u geen aanleiding verwacht, 
want die is er niet.) 

Mr T is tot zijn 13de naar de kerk gegaan. Sindsdien de zwik overboord gegooid, wegens ongeloofwaardig. Maar: Mr T is niet zomaar een heiden. Want het basisidee vindt hij dik oké: een halfuurke per week met het hele dorp samenstromen om verplicht op uw gat te zitten. Sereen. In een oase van rust.

En eigenlijk... wil Mr T dat opnieuw. Doet ge mee? Mr T richt zijn eigen Kerk op. Gewoon, één keer per week een halfuurke. Het mag in mijne living, maar liever niet, liever ergens plechtigers. En dan leest één iemand — géén pastoor, imam of Annemie Struyf — voor uit de Bijbel, of de Koran, of de Thora, of de Pali-canon, of, waarom niet, een roman, of het wetboek, of de gazet. Als het maar over de basisbeginselen des levens gaat — elkaar gene zeer doen en zo. Zonder dat het te klef wordt. Handig ook, me dunkt, voor al die ouders die hun kinderen dat nu allemaal zelf moeten bijbrengen terwijl vroeger meneer pastoor dat er wel inramde.

Jaja, de Kerk van Mr T... Voor alle agnosten. Met een ‘best of’ van andere geloven... T-ologie... En al wie ons niet volgt, zal branden in de hel. Zal verteerd worden in het T-licht des aanschijns. Ah ja, ge zijt een godsdienst of niet...

Jaja, uw nieuwe Messias ziet het helemaal zitten. En als u erop staat, wil Hij zich wel laten afbeelden met gespreide armen op een grote T, met stigmata of zo. Kwestie van souvenirkes te hebben om thuis effe bij stil te staan. En bij wijlen devoot te kussen. Mr T zal u nog een tekstje aanleren dat ge erbij kunt prevelen. Minstens één keer per week, op de Dag des Heeren. Dat is zaterdag. Want dat is de enige dag dat uw Messias zeker niet moet gaan werken.

En hou 7 juli al vrij, de Geboortedag van uw Messias. Want dan trekken we allemaal op bedevaart. Naar de Kempen. Uw Heiland mag niet vergeten een autobus te regelen tegen dan. En sandwiches. En frisdranken. En teksten. En voorzieningen voor de invaliden. En...

NondeT, wat een gedoe. Alsof uw Redder al niet genoeg aan zijne kop heeft. Pfff... Laat maar al zitten. Vergeet de godsdienst. En vergeet die oase van rust, waarmee alles begon. Mr T zal wel efkes op zijn wc gaan zitten. Daar is de sfeer ook sereen — meestal toch. En daar liggen Geschriften genoeg, zoals de Humo en dat boekske van de Zelfmoordkonijnen. Zullen we ook wel iets stichtelijks in vinden, zeker? En vergeet die souvenirkes en afbeeldingen. Alsof het een schoon gezicht zou zijn, Mr T in een lendendoek. Nee nee, we blijven wel op het toilet. En vereren daar iets anders. De Grote Drol of zo. ‘Hij ging van ons heen voor ons welzijn.’ En als Hij durft te verrijzen, dan spoelen we gewoon nóg eens door. Want amen is amen, wat is dat nu.

Enfin, u bent weer goddeloos en vrij. Geniet ervan.

0 reacties:

Een reactie posten