Pages

LESJE SPIONAGE

Zowaar, Mr T heeft volgelingen. Want onder zijn charismatische bezieling heeft zijn lezerspubliek zich ook volop op de Britse tv-reeks ‘Spooks’ gestort. In die mate dat er zelfs lezersvragen binnenkomen: ‘Beste Mr T, dank u zeer om ons te wijzen op de briljante reeks ‘Spooks’ over de veiligheidsdienst MI-5. Weet u misschien of er ook een MI-1 of MI-2 bestaat? Groeten, D.J. uit G.’ Kijk, dan is het voor Mr T een eenvoudige customer’s service om daarop een antwoord te zoeken.

En wat blijkt: er zijn liefst 19 secties van de Britse MI of Military Intelligence (het ene woord sluit het andere blijkbaar niet uit). Die MI’s zijn opgericht rond oorlogstijd en bestaan nu niet meer, behalve MI-5 en MI-6.

MI-1: kraakte codes.

MI-2: verwerkte Russische en Scandinavische inlichtingen.

MI-3: verzamelde inlichtingen uit Oost-Europa.

MI-4: voorzag het leger van kaarten (landkaarten, hè, geen speelkaarten).

MI-5: de contraspionagedienst of de spooks. Gefocust op interne veiligheid dus. (Zo geheim zijn ze trouwens niet: hun adres is PO BOX 3255, Londen SW1P 1AE en hun basis bevindt zich in het Thames House in Millbank te Londen.)


MI-6: de James Bonddienst. Vergaart buitenlandse inlichtingen. (Ook niet zo geheim: het hoofdkantoor ligt aan de Vauxhall Cross te Londen.)


MI-7: hield zich bezig met propaganda en censuurmaatregelen.

MI-8: (of Radio Security Service) verzamelde inlichtingen via de ether.

MI-9: bood in WOII hulp aan het plaatselijke verzet in bezette gebieden en probeerde contact te houden met gestrande piloten of gevangengenomen soldaten. Ooit gehuisvest in kamer 424 van het Metropool Hotel in Londen. ‘Allo Nighthawk! Allo Nighthawk!

MI-10: wapens en technische analyse.

MI-11: hield de Zuid-Amerikaanse landen in het oog.

MI-12: (of The Red Army) moest vooral het communisme binnen de landsgrenzen bestrijden.

MI-14: gespecialiseerd in inlichtingen over Duitsland.

MI-15: was bezig met luchtfotografie en luchtdefensie.

MI-16: vergaarde wetenschappelijke inlichtingen.

MI-17: was het secretariaat van de MI-departementen

MI-18: debriefde de geallieerde krijgsmachten.

MI-19: peuterde informatie los van vijandige krijgsmachten.


MI-13: is blijkbaar nooit gebruikt. (Al weet Mr T dat dit eigenlijk de privésectie van zijn eigen special agent Chicken McNugget was.)

2 reacties:

Mr T zei

Nog effe melden dat ik van de uitleg over MI-18 en MI-19 niet honderd procent zeker ben. Op internet lopen de verklaringen daarover nogal uiteen, zelfs binnen Wikipedia.

Anoniem zei

Dank Mr T

Don

Een reactie posten